Задушници 2022

Задушница сa дните в годината, в които се прави помен в чест на починалите. Православните християни молят Господ да прости греховете на своите близки покойници.

През годината има три Задушници – през февруари/март (голяма или месопустна), май/юни (черешова) и началото на ноември (архангелова). Те се падат в съботите преди Месни заговезни, след Спасовден и около Архангеловден съответно според православния календар в България.

Първата задушница през 2022 година – Голяма задушница, също наричана и Месопустна е на 26 февруари 2022 година
Голяма задушница е в съботата срещу Месни Заговезни и една седмица преди началото на Великденските пости.

Следващата задушница в годината – Черешова задушница или Спасовска задушница през 2022 година е на 11 юни, събота.
Черешовата задушница е 7 седмици след Великден и в съботата преди празника Петдесетница.

В деня преди задушницата, както и в самия съботен ден опечалените трябва да отидат на гробищата да запалят свещи, да кажат молитва за опрощаване на душите на своите починали близки. Кади се с тамян и гробът се прелива с вино или вода.

Последната голяма задушница в годината – Архангелова задушница или Мъжка задушница през 2022 година е на 5 ноември, събота.
Архангелова задушница е в съботата преди Архангеловден на 8 ноември.

Какво Е Задушница?
“На всяка една Задушница ние, като християни си спомняме за нашите близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панихиди, литургии и прочие. Прието е на самия ден в църквата да се извършва литургия или панихида, или пък и двете да се извършат. Това са особени служби, на които споменаваме, както починалите служили свещеници, архиерей, монаси, близки и далечни наши познати, сродници по тяло и душа. От друга страна по същия начин да си спомним всички онези починали християни, онези които са забравени и на които няма кой да отиде.”

по думите на отец Михаил Станкович, председател на храмовете и енориите в община Брезник

Какво се раздава на задушница?
Основната съставка на поменът, който се раздава, е коливо – сладко варено жито. Жито защото в библията е казано за него, че „няма да оживее, ако не умре“. В далечното минало, наред с житото, се е раздавал хляб и вино. В съвремието подавката може да включва огромно разнообразие от различни храни – бонбони, сладки, соленки, кифлички, сандвичи, маслини, вафли, салам, кашкавал и т.н.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *